Kardiolozi i nutricionisti već duže vrijeme govore o štetnom uticaju kožice i masnih dijelova piletine.
Međutim, vrijeme je da počnete bez griže savjesti da uživate i u ovim slasnim dijelovima pileta, a evo i zbog čega!
Većina masnoće koja se nalazi u pilećoj kožici je zdrava, nezasićena masnoća koja ne škodi zdravlju srca.
Sudeći prema rezultatima studije sprovedene u Školi javnog zdravlja na Univerziteta Harvard, nezasićene masnoće mogu doprinijeti smanjenju krvnog pritiska i holesterola.
Pored toga, ako ostavite kožicu, meso će biti sočnije i ukusnije, pa ćete koristiti manje soli u pripremi.
Ipak, pileću kožicu treba jesti u umjerenoj količini.
Piletina, uključujući i kožicu, ima više omega 6 masnih kiselina u poređenju s drugim vrstama mesa, a ove masne kiseline mogu pojačati upalne procese u organizmu.
Zaključak je da možete uživati u sočnim zalogajima piletine i pileće kožice, ali samo u umjerenim količinama.
Izvor: B92