POBOLJŠAJTE SVOJU CIRKULACIJU!

Ukoliko vam je konstantno hladno, vrijeme je da se pozabavite poboljšanjem cirkulacije u svom tijelu…


Vremenom krvni sudovi slabe a cirkulacija bude sve slabija. Ako se pritom malo krećete, taj proces se ubrzava!

Ne morate smjesta da posegnete za lijekovima, pomoći će vam fizička aktivnost, ali i promjena ishrane! Evo kojih osam namirnica morate uvrstiti u svoju ishranu:

Voda za normalnu cirkulaciju neophodno je da popijete oko 1,5 l dnevno.

Ljuta papričica: je korisna u svakom obliku – sveža, sušena, mljevejna. Kada je jedete, jezik počne da bridi, a lice se zažari, što je posljedica naglog dotoka krvi u kapilare.

Ginko biloba: baš i nije uobičajena u kuhinji, možete je naći u apoteci, u obliku kapsula i tableta. Ona poboljšava priliv krvi u kapilare, naročito u mozgu, pa se preporučuje i za poboljšanje pamćenja.

Pšenične klice: stavite u žitarice koje jedete za doručak ili ih dodajte nekom obroku, salati ili sendviču, jer su bogat izvor vitamina E, koji jača krvne sudove.


Đumbir: je najbolji grijač. Možete napraviti kupku s mljevenim đumbirom ili piti čaj. Ubacite 230 g nasjeckanog đumbira u 2 l vode i stavite na šporet da provrije. Sklonite i ostavite poklopljeno 15 minuta, pa procjedite. Za ljepši ukus možete dodati malo limuna i meda.

Ruzmarinovo vino: šaku iglica ruzmarina umješajte u litar kvalitetnog vina (najbolje je domaće crveno). Mješavinu čuvajte u flaši sedam dana, svakoga dana 2-3 puta dobro promućkajte. Osmog dana procjedite i pijte dvaput dnevno po rakijsku čašicu: ujutro natašte i prije ručka. Da biste osjetili učinak, treba da prođe oko mjesec dana.

Bosiljak za brži krvotok: skuvajte čaj tako što ćete 10-15 g listića bosiljka preliti litrom ključale vode i ostaviti da se natapa oko jedan sat. Pijte po želji. Esencija (ulje) bosiljka koristi se tako što se na kocku šećera ili u kašičicu meda sipa 5-6 kapi i uzima poslije jela.
Sirup za cirkulaciju

Potrebno:


– 50 g cvijeta nevena
– 100 g žutog kantariona
– 100 g iva trave
– 100 g koprive
– 1 l jake rakije, loze ili votke

Sve sastojke (svježe ili osušene) isjeckajte, napunite veću staklenu teglu ili flašu i prelijte litrom jake rakije. Treba da odstoji 21 dan uz povremeno mućkanje, potom procjedite u staklenu flašu. Dva puta dnevno, ujutru i uveče, uzmite po kašiku sirupa. Poboljšaćete cirkulaciju već poslije dvije nedelje.
Izvor:kucnilekar.com