PUCANJE I LISTANJE NOKTIJU: Uzrok i liječenje!

Listanje noktiju na rukama je puno više od neugodne pojave. Naime, nokti na rukama govore ne samo o urednosti i životnim navikama, već i o našem cjelokupnom zdravlju.


U ovom članku dat ćemo vam nekoliko odličnih prirodnih receptura za jačanje noktiju,koji će u potpunosti otkloniti probleme ,koji nam svakodnevno stvaraju lomljivi nokti koji se listaju.

LISTANJE NOKTIJU UZROK

Iako su oblik i čvrstoća noktiju genetski određeni, na njihov kvalitet utiču spoljni faktori, pojedine bolesti ili poremećaji u načinu ishrane. Pucanje noktiju uzrokuje loša ishrana, vremenski uslovi, nedovoljan unos tečnosti u organizam, pranje suđa i veša jakim deterdžentima, nekvalitetni lakovi za nokte kao i odstranjivači laka. Ponekad je dovoljno da samo bacimo pogled na pojedinu osobu i da na osnovu izgleda njene kose ili noktiju zaključimo sami kakvog je ta osoba zdravstvenog stanja.

Listanje noktiju, lomljivost, suhoća kao i uzdužne brazde na noktima obično nas upozoravaju na nedostatak proteina i vitamina A,C i B kao i na nedostatak gvožđa i cinka. Takvi nokti su krti i suhi i njihova savitljivost zavisi od sadržaja vode koji se u njima nalaze. Meki nokti za razliku od njih se vrlo lako sjeku i mogu da vežu i do 30 posto vode.

Pomenute tegobe mogu biti izazvane i fizičkim povređivanjem među kojima je najčešće grickanje noktiju,ali i ako jako često upotrebljavate aceton i druge preparate za skidanje laka. Sada kada smo saznali zašto se listaju nokti na rukama, red je ta kažemo i nešto više o samom liječenju.

VITAMINI ZA NOKTE I KOSU


Za pucanje i listanje noktiju tržište danas nudi bogat asortiman preparata. Budite oprezni i nikako ne zaboravite da je većina njih prepuna hemikalija (čak i ona sredstva na čijim je deklaracijama navedeno da sadrže određeni procenat prirodnog ekstrakta).

Pod etiketom vitamini za nokte i kosu danas možete pronaći stvarno svašta – od kvalitetnog proizvoda do nečega što to nije. Ono što se najčešće izostavi spomenuti je : važnost zdrave ishrane za jačanje imuniteta. Ishrana koja se bazira na svakodnevnom unosu većih količina povrća i voća i to čak do 50 posto od ukupne hrane koju unesemo tokom dana – najbolja je preventiva.

Za dobro zdravlje noktiju jedite obavezno bademe, lešnike, orahe i ostalo kvalitetno jezgrasto voće, preporučujemo i indijski orah koji je bogat sa gvožđem kao i proteinima. Unosite veće količine tečnosti, neizostavan je sok od šargarepe, čaj od nane , jedite svako jutro ovsenu kašu i spriječit ćete dalje listanje noktiju na rukama.

LISTANJE NOKTIJU – LEČENJE PRIRODNIM PUTEM

Ukoliko želite da uštedite novac, sprečite dalje listanje noktiju kao i njihovo lomljenje i pucanje, oporavite ih u kratkom roku, slijedeći naša uputstva:

– Jedno žumance tvrdo kuhano i 4 grama pčelinjeg voska rastopiti na pari, dodati malo breskvinog ulja i mutiti sve dok se ne dobije odlična krema za nokte. Svake večeri tu kremu utrljati na nokte i navući pamučne rukavice.

– Ako je listanje noktiju na rukama i vaš problem isprobajte i sljedeći recept: rastopiti na pari pčelinji vosak pa kad se smlači na tjelesnu temperaturu, kratko umočiti nokte i osušiti ih. Navući pamučne rukavice i ostaviti do jutra.


– Pomješati 2,5 dl ulja i pola čaše sirćeta. Potopiti nokte u tu smjesu na nekoliko minuta. Terapija traje deset dana.
Pucanje noktiju svakako nije ugodno za nikog od nas , a mi vam za jačanje krtih noktiju preporučujemo da 1-2 puta nedeljno prakujete kupke od toplog biljnog ulja s dodatkom 3 kapi joda i 5 kapi soka od limuna.

– U manju staklenu bočicu sipajte suncokretovo ulje (o,6 dl) četiri kapi tinkture joda i pet kapi vitamina. Pa skroz lagano promućkajte. Mažite nokte dva puta dnevno.

– UgrIjte malo maslinovog ulja na pari pa u to uronite nokte na 10 minuta. Potom utrljajte maslinovo ulje u nokte i meso oko njih.

– Zagrijte mlijeko da bude toplo ne vrelo, pa potopite ruke i držite unutra 5 minuta..

– Svake večeri utrljajte biljni glicerin u nokte i ostavite da odstoji preko noći.

– Izmješajte kašiku maslinovog i kašiku ricinusovog ulja sa jednom kašičicom meda i 1/2 kašičice mlJevenih oraha. Lagano nanesite smesu na nokte i ruke i utrljajte. Na kraju isperite mlakom vodom i nanesite hidratantnu kremu, piling za nokte uradite jednom nedeljno..

– Terapije za jačanje noktiju sa gore pomenutim prirodnim receptima donosi rezultate već nakon 10 dana.

LISTANJE NOKTIJU NEDOSTATAK VITAMINA

S obzirom na to da su nokti jedan od pokazatelja naših zdravstvenih problema (kako smo u uvodu već i rekli), određene promjene ukazuju na nedostatak minerala i vitamina, evo i koje su :

– bijela pruga preko nokta ukazuje na nedostatak vitamina C, proteina i folne kiseline.
– ako se lome i primećujemo vertikalne i vodoravne brazde na noktima to nas upozorava na nedostatak vitamina A i B.
– suhi i sa zavrnutim krajevima lomljivi nokti govore o nedostatku vitamina B12.
– izbrazdani nokti na rukama kao i pojava bijelih tačkica simptomi su kod nedostatka gvožđa i cinka.
– listanje noktiju kod djece i odraslih je i znak nedostatka hlorovodonične kiseline. Svakodnevno natašte popijte čašu tople vode sa sokom od polovine limuna.

Da biste se izborili sa ovakvim problemima, svakodnevno jedite namirnice bogate upravo onim vitaminima i mineralima koji vam nedostaju. Ako vam terapija i njega noktiju,koju smo vam ovog puta predložili, ne donesu očekivane rezultate i listanje noktiju kao i pucanje nokiju na rukama se nastavi i dalje, svakako uradite detaljnu analizu vaše krvne slike, da proverite da li su posredi simptomi anemije koji takođe umeju da izazovu loše stanje i pre svega ružan izgled noktiju.Preporučujemo da pročitate i tekst gljivice na noktima ruku..
Izvor: minimagazin.info