Ovaj melem eliminiše višak masnoće i vode iz organizma, poboljšava funkciju mozga, poboljšava pamćenje, poboljšava sluh i vid”, tvrdi dr Stefanovska. Glavni sastojci ovog recepta su svježi hren, neprskani limuni s korom i med. Već je puno rečeno o medu i limunu, stoga ćemo se sada, prije recepta, kratko osvrnuti na hren.
U ishrani se najčešće upotrebljava koren hrena, ali izuzetno su ukusni i pomalo pikantni mladi listovi biljke. Zbog svog sastava (vitamin C, kalij, vitamin B1, vitamin B6, željezo, kalcija, vitamin B2, magnezijum, fosfor…) hren je osim gurmansko, izuzetan i kao lekovito sredstvo.
Neizostavan je dodatak raznim jelima, posebno uz masnu hranu jer pomaže da se lakše svari.
Hren čisti organizam, ubrzava metabolizam, otklanja umor, pa se najviše preporučuje dijabetičarima.
Podstiče razmnožavanje i razvoj korisnih bakterija u crevima. Svež koren može se koristiti preko cele godine, ako se pravovremeno zakopa u vlažan pesak ili drži u podrumu.
Ako imate veći koren, možete izrendati potrebnu količinu, a ostatak zamotati u aluminijumsku foliju i ostaviti u frižideru u kutiji za povrće. Ako želite da vam izrendani hren ostane svež i nakon tri nedelje, pomešajte ga sa kašičicom šećera i 4 kašike limunovog soka ili sirćeta. U dobro zatvorenoj tegli, ren može stajati u frižideru do 3 sedmice.
Sastojci
– 125 gr hrena,
– 3 neprskana limuna,
– 3 kašike meda.
Postupak:
Izmiksujte u čoperu 125 grama rena. Uzmite tri limuna, rasecite ih, izvadite iz njih semenke, pa ih zajedno sa korom takođe izmiksujte i pomešajte sa renom. U to dodajte tri kašike meda i sve dobro izmešajte. Čuvajte ovaj melem u zatvorenoj teglici u frižideru. Uzimajte po jednu malu kašiku melema dva puta dnevno uz obroke. Uzimajte ovaj melem tokom 3 sedmice i gledajte kako se obim struka smanjuje.
Izvor: slatkoslanisvijet